Lorem quis bibendum auci Lorem gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursu. Ut enim ad minim veniam.

Follow me on instagram

© 2016 Your Business Name!

 

Blog

Professional Nanny Agency / Nunu  / BEBEĞİNİZİ KUNDAKLAMAK NE KADAR GÜVENLİ?

BEBEĞİNİZİ KUNDAKLAMAK NE KADAR GÜVENLİ?

Çocuk bakma sanatının en çok tartışılan ilk beş konusunun başında geliyordur bebekleri kundaklamak. Çok uzun yıllardan beri belki de tüm Dünya’da uygulanan bu yöntem günümüzde uzmanlar arasında önemli bir tartışma konusu haline geldi.

Geçtiğimiz yıllarda birçok anne ilk bebeğini doğurduğunda, hemşireler hastanede bebeklerin evde nasıl kundaklanacağını onlara gösteriyorlar ve hatta evde bebeklerini kundak yapmaları için onları cesaretlendiriyorlardı. Ancak son yıllarda durum biraz farklılaştı. Hemşireler bebekler doğum servisinde kaldıkları süre boyunca onları kundaklarken taburcu sırasında onlara çok tehlikeli olduğu için bebeklerini evde kundaklamamaları gerektiğini söylüyorlar. Peki yıllardır doğru bildiğimiz bu yöntemden son yıllarda neden uzak durulmaya çalışılıyor?

En büyük risk kundaklamada kullanılan battaniyelerin bebeklerin yüzüne gelme olasılığı ve bu durumunda bebeklerde aşırı tehlikeli bir durum yaratabileceği. Bu sebeple birçok uzman bebekleri kundak ile uyuturken ailenin mutlaka gözetimde olması gerektiği yönünde açıklama yapmaktadır. Diğer bir risk ise kundaklama bebeklerde aşırı ısınmaya yol açabileceği için bebekte bazı göğüs enfeksiyonları oluşturabilmesidir. Çünkü aşırı sıkı bir kundak nefes almayı zorlaştırabilir ve bu da göğüs enfeksiyonlarına sebep olabilir.

Bebeği çok sıkı bir şekilde kundaklamak da yine bir diğer risk unsurudur. Bebeğin hareketlerini fazlaca kısıtlayacağından sıkı kundak bebeğe zarar verebilir. Özellikle bacakların hareketinin engellenmesi, kalça çıkığı gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Doğru uygulanmadığında ise kundaklamak bebeğin nefes alışverişini de etkileyebileceğinden, ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini de arttırabilmektedir.

Ancak olumsuz görüşlerin tersine bebeklerin kundak yapılması yönünde birçok yerli ve yabancı uzman görüşü de bulunmaktadır. Kundaklama, yeni doğanların geceleri daha uzun süre uyumasına yardımcı olur. Bunun nedeni, bebeğin kollarının dışarı fırlamasını sağlayan Moro refleksini sakinleştirmeye yardımcı olmasıdır. Pek çok bebek kundaklama ile kucaklanmış gibi hisseder ve daha deliksiz bir uyku çekerek daha huzurlu olur. Bebeğin hareket alanının daralması, anne karnındakine benzer bir his sağladığı için de bebeğin rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olur. Kesintisiz uyku uyumayan bebekler ise huzursuz olurlar. Kesilmeyen ağlama ve beslenme sorunları yaşayabilirler. Uyuma güçlüğünü engellemek için bebekleri kundaklamak onların kolay ve rahat uyumalarına yardımcı olacaktır.

BEBEK KUNDAKLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kundağın aşağıdan yani omuzların etrafından boyuna sarılmadan ve biraz sıkıca olduğundan emin olunması gerekir. Çünkü kundağın gevşeme riski vardır ve kumaş bebeğin yüzünü kaplayıp boğabilir. Aşırı ısınmayı önlemek için ise bebekler ince bir kundağın altına hafifçe giydirilmelidir. Fermuarlı bir uyku tulumu kullanılıyorsa doğru büyüklükte alındığından emin olunuz çünkü aksi halde bebeğin kafası tulumun içerisine girebilir. Ve bebeğin kalça bölgesi gevşek bırakılmalıdır. Bacaklarını tekmeleyeceği için kalça dispalizisini olma riskini ortadan kaldıracaktır.

 

Share